Szilágyi-hangterápia

Egyedi stresszoldó módszer a hangterápia és energetikai kezelés ötvözetével ----- Frissítve: 2018.02.01

PSZICHOSZOMATIKUS BETEGSÉGEK - ÉS A HOLISZTIKUS SZEMLÉLETŰ GYÓGYÍTÁS

A pszichoszomatikus gyógyítás lelki alapúPszichoszomatikus betegségeknek azokat a betegségeket nevezzük, amelyek - bár szervi betegségek-, de kialakulásában rendkívül nagy szerepet játszik a lelkiállapot. A test és a lélek szorosan összefügg egymással, és ha a lélek sérül, az óhatatlanul kihat a testi egészségre is. Egy új tudományág, a pszicho-neuro-immunológia épp ezt a kérdést kutatja, és már teljesen bizonyított, hogy szoros kapcsolat van a lelki egészség és az immunrendszer között. A holisztikus szemléletű gyógyítás egyre elterjedtebb, melynek az a lényege, hogy egyszerre veszi figyelembe a tesi és a lelki panaszokat is.

 

NÉHÁNY GYAKORI PSZICHOSZOMATIKUS TÜNET

TOROKSZORÍTÁS

torokszorításNagyon gyakori panasz, szervi alapja általában nincs. A szorongás okozza. A súlyossága változó, de olyan állapotot is okozhat, hogy a nyelés nehézzé, szilárd étel lenyelése alig kivitelezhetővé válik. Először szakororvossal kell ellenőriztetni, nincs-e szervi ok, tényleg pszichoszomatikus tünetről van-e szó. Ha igen, a szorongás megszűnésével a probléma automatikusan rendeződik.

 

GYOMORPROBLÉMÁK

A gyomorfekély lelki alapúA gyomor hamar jelzi a lelki problémákat. Sok ember érez égő érzést, fájdalmat gyomortájon, refluxos tüneteket. Tartós feszültség esetén a gyomorfájdalmak rendszeressé válhatnak. A gyomorfekély a klasszikus pszichoszomatikus betegségek közé tartozik. A gyomor rendkívül érzékeny a stresszhatásokra, a legkisebb feszültség, szorongás is gyomortáji égő érzést, refluxot tud okozni.

 

A BÉLRENDSZER PROBLÉMÁI

A bélrendszer nagyon érzékeny a lelki problémákra, szinte második idegrendszerként működik. A bélrendszer nyálkahártyája könnyen ingerelhető, gyorsan változik a perisztaltika. A szorongás és stressz sok embernél okoz székrekedést vagy hasmenést.

Irritábilis bél szindróma (IBS)

IBS-Irritábilis bél szindrómaAz IBS nagyon gyakori betegség, minden ötödik embert érint. Krónikus lefolyású. Tünetei: hasi fájdalom, hasi diszkomfort érzése, hasmenéses vagy székrekedéses tünetek, puffadás, teltségérzet. Kellemetlen, de viszonylag ártalmatlan bélbetegség, mivel szervi eltérés nem igazolható. A szólás is utal pszichoszomatikus eredetére: "nem tudom megemészteni a problémát".

Colitis ulcerosa és Crohn betegség

Ezek már komoly, gyulladásos bélbetegségek, de ezek is erős pszichoszomatikus befolyás alatt állnak. Idegrendszeri megterhelés hatására fellángolnak a tünetek, nyugalom esetén visszavonulnak. Folyamatos orvosi kezelést igényelnek. A pszichoterápia segít egyensúlyban tartani a betegséget.

 

VÉRNYOMÁS, SZÍVPROBLÉMÁK

szívinfarktus és szorongásA magas vérnyomás népbetegségnek tekinthető, és pszichoszomatikus jellege is elég közismert: "Úgy felidegesítettem magam, hogy a vérnyomásom is felment." Ebből következik a fordítottja is: a lelki egyensúly fenntartásával a vérnyomás is rendeződni fog. A szívinfarkus is gyakran az erős stresszhatás után következik be, és az "A típusú" személyiségre jellemző: ők a domináns, hirtelen haragú, lobbanékony, vezető típusú emberek. Azonban meg kell tanulni megállni, megőrizni a nyugalmunkat konfliktushelyzet esetén is.

 

ALVÁSZAVAROK, ÁLMATLANSÁG

álmatlanság Az alvászavarok is rendkívül érzékenyen jelzik az idegrendszer labilitását. A legkisebb szorongás is fel tudja borítani az egészséges alvást. További feszültségek rémálmokat okozhatnak, többszöri felriadást. Az altató tablettákhoz rendszeres használat során nagyon könnyű hozzászokni, ezért csak akkor szabad használni, ha tudjuk, hogy csak néhány alkalomról van szó. Ha nem tud megszabadulni régóta tartó álmatlanságától, pszichológus segítségével megtalálhatják és megszüntethetik az alvásprobléma okát.

 

KÜLÖNFÉLE FÁJDALMAK, DERÉKFÁJÁS, IZOMGÖRCSÖK

derékfájásA psziché rendkívül változatos fájdalomtüneteket tud produkálni, amelyek megnehezítik az életet. A testben bárhol felléphet, jellegzetesen ilyenek az izomfájdalmak, izomgörcsök, a gerinc, a hát fájdalmai, derékfájás, az ízületekben érzett fájdalom, fejfájás, a bőr egy részének fájdalma érintésre. Gyakran a szervekben érezhető fájdalom, pl. szívszúrás, mellkasi szorítás ("mintha abroncs fogná össze a mellkasomat"). Ezek általában krónikusan jelentkeznek, és az orvosi vizsgálatok konkrét okot nem tudnak kimutatni. A fájdalmat nem csak gyógyszerekkel lehet megszüntetni, többféle technika is létezik a fájdalom tartós csillapítására.

 

HAJHULLÁS

HajhullásA hajhullás tipikusan azon tünetek közé tartozik, amelyről nem is gondolnánk, hogy lelki okai lehetnek. Temészetesen hajhullás esetén szakorvosok segítségével először a testi okokat kell kizárnunk, de nagyon gyakran az orvosok nem találnak semmit... Ilyenkor vetődik fel, hogy hajhullás oka pszichoszomatikus. Nagyon gyakran fordul elő, hogy egy lelki megrázkódtatás következtében a haj elkezd erősen hullani. Azonban a folyamat ilyen esetben nem végleges, a trauma feldogozása után a haj hullása megáll, majd a haj fokozatosan újranő!

 

FÜLZÚGÁS (TINNITUS)

fülzúgás, tinnitusSokan szenvednek tőle, mégis kevesen tudják, hogy a fülzúgás erősen függ a lelkiállapottól. Bizonyos mértékű fülzúgás sok embernél előfordul, de aki lélekben kiegyensúlyozott, nem foglalkozik vele. Valahogy úgy van vele, mint más az óraketyegéssel, az agya kikapcsolja a zajt, észre sem veszi. Azonban zaklatott idegállapotban rákoncentrál, és a viszonylag csendes zaj ettől egyre hangosabbnak tűnik, a végén szinte dübörög, az őrületbe kergetve az embert. Pedig többnyire csak egy csendes zajról van szó... de az idegrendszer lecsendesítésével a zaj is le szokott csendesedni.

 

ELHÍZÁS ÉS MÁS EVÉSZAVAROK

elhízásAz étkezés jelentős örömforrás, amely képes feledtetni a mindennapok búját-baját. Sokan azonban nem képesek megállni a reális adagnál, és búfelejtőként sokkal többet esznek (bár az elhízást más is okozhatja). A falásrohamok túlsúlyhoz vezetnek - sajnos a túlsúly már a társadalom egyre nagyobb részére jellemző. Az elhízás további egészségkárosodásokat von maga után. A fogyás sajnos nem következik be csoda-fogyasztótabletták hatására, a fogyókúrához a lelki életet is kell rendezni, hogy ne kelljen evésbe menekülni.

Az elhízáson kívül lelki alapú evészavar az anorexia nervosa (túlzásba vitt fogyókúra) és a bulimia (evésrohamok utáni önhánytatás) is.

 

HIPOCHONDRIA

hipochondriaÉpp az a betegség, hogy nincs, de úgy tűnik, van. A hipochonder bármilyen betegségről hall, kényszeresen vizsgálni kezdi magát, nem szenved-e abban a betegségben, és általában talál is gyanús tüneteket. Mardossa a kétség, hogy most ő beteg, avagy nem. A kicsi problémákat hajlamos irreálisan felnagyítani. Az internet nem tesz jót a hipochondereknek, mivel idejük nagy részét tüneteik keresgélésével tölti, amitől tovább romlik az állapotuk. Nagyon erős szorongással, gyakran halálfélelemmel jár.

 

A PSZICHOSZOMATIKUS BETEGSÉGEK CSOPORTOSÍTÁSA

A leggyakoribb pszichoszomatikus betegségeket a következő módon lehet csoportosítani:

pszichoszomatikus betegségek

 • Kardiovaszkuláris betegségek: pl. magas vérnyomás, szívtáji fájdalmak
 • Gyomor-bélrendszer betegségei: pl. colitis ulcerosa, IBS, gyomor- és nyombél fekély, reflux
 • Táplálkozási zavarok: pl. anorexia, bulimia
 • Légzőrendszer betegségei: pl. köhögés, asthma bronchiale
 • Nőgyógyászati betegségek: pl. premenstruális tünetcsoport, meddőség egy része
 • Bőrgyógyászati betegségek: pl. övsömör
 • Fejfájások: tensiós fejfájás, migrén
 • Autoimmun betegségek, allergiák

Vannak olyan betegségek is, ahol az orvosi vizsgálatok nem találnak eltéréseket, a beteg mégis szenved. Őket sem szabad azzal elintézni, hogy csak feltűnősködni akarnak, szimulálnak, mert a szenvedés is egy tünet. Ez esetben a lelki hátteret különösen kell megnézni, mi oka lehet a problémáknak. Ilyenek például:

pszichoszomatikus betegségek

 • fájdalom tünetek:pl. hasi fájdalom,hátfájás, izomfájdalom, izületi fájdalom, végtagfájdalom, mellkasi fájdalom, menstruáció, szexuális aktus vagy vizelés közbeni fájdalom panasza
 • emésztéssel kapcsolatos panaszok: pl.hányinger, hányás, hasmenés, számos étellel kapcsolatos intolerancia
 • szexuális zavarok: szexuális érdektelenség, erekciós vagy ejakulációs zavar, rendellenes vérzés,erős menstruáció, súlyos terhességi hányás
 • neurológiai jellegű tünetek: koordinációs vagy egyensúlyzavar, bénulás vagy gyengeség, nyelési nehézség vagy torokszorulás, beszédképtelenség, tapintás- vagy fájdalomérzés kiesés, kettős látás, vakság, süketség, görcsök, nem ájulásos tudatkiesés
 • mozgással kapcsolatos tünetek: pl. koordinációs zavar, izomgyengeség, bizonytalan járás, beszédképtelenség
 • érzékeléssel kapcsolatos panaszok : pl. kettőslátás, zsibbadás, homályos látás, kettőslátás, vakság; fülzúgás, halláscsökkenés, hallásvesztés; tapintás-, hőérzés csökkenése vagy hiánya; remegések, érzészavar

 

A PSZICHOSZOMATIKUS BETEGSÉGEK GYÓGYÍTÁSA

Az első szabály, hogyha testi tünet jelentkezik, először mindig vizsgáltassa ki magát, még akkor is, ha pszichoszomatikus betegségre gyanakszik. Ha az orvos talál szervi eltérést, azt természetesen kezelni kell, de mindig tartsa szem előtt, hogy amíg a lelki probléma fennáll, addig legfeljebb tünetcsökkentésről lehet szó. A végleges gyógyuláshoz szükség van a pszichés háttér rendezésére is. 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 37
Tegnapi: 50
Heti: 236
Havi: 554
Össz.: 32 308

Látogatottság növelés
Oldal: Pszichoszomatikus betegségek
Szilágyi-hangterápia - © 2008 - 2018 - egeszsegkehely.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »